Å være jente i den rekreative dykkerindustrien

Jeg begynte min dykkekarriere i 2009. Siden da har jeg tatt flere kurs og bygget på min erfaring og kompetanse innenfor dykking.

På veien har jeg møtt mange inspirerende jenter som har vært flinke og dyktige instruktører. Jeg har også blitt møtt med blikk og kommentarer som jente at dette er noe jeg ikke har peiling på. Å være gift med en mann i dykkeindustrien fører ofte til at mitt arbeid kommer i skyggen.

_DSC6646

Ikke for å klage eller være feministisk av meg her. Jenter må bare kjempe mer for å komme seg frem. Nå snakker kursene jeg kjører for seg selv, da jeg alltid gir litt ekstra på kursene, enten det er på grunnkursnivå eller på teknisk dykkenivå. Jeg vil at mine elever skal bli best mulig.

Da må man som instruktør gi litt ekstra. Er man positiv og kjører gode kurs, er man engasjerende og glad i det man holder på med så kommer man langt.

Som instruktør kan man bidra til at elevene virkelig opplever gleden av dykking. For eksempel kan et vrakdykk under Advanced kurset føre til at elevene ender opp som tekniske vrakdykkere. Gnisten er tent for å kurse seg videre for å nå målene sine. Nå har jeg fått en del tilbake av dykkbransjen også.

4 (23 of 27)

Jeg har blitt kjent med veldig mange flotte mennesker, jeg har vært på flere dykkereiser rundt omkring i verden, jeg har vært på dykkemesser og vært med på å lage en dykkemesse i Norge. Jeg holder også på med utforsking og prosjekter, og har eksempelvis vært med på å finne et vrak som gikk ned i 1890.

Jeg husker når jeg begynte å dykke, og skulle kjøpe utsyr, at det var ikke mange farger å velge mellom. De var helst svart og mørke farger. Det å være jente og finne seg en god dykkedrakt som passer godt både i beina og i overkroppen er ikke lett. Dette er et felt jeg har sett mye på i jakten på den perfekte drakten. Jeg har prøvd mange drakter opp gjennom min karriere. Som jente med litt former som hofte, rumpe pupper og lår så passer ikke stadardstørrelsene til de ulike merkene. Jeg skulle helst hatt forskjellige størrelser som kunne matches sammen.

Mary-Ann klassiske happy diver bilde

Det fantes selvsagt drakter som jeg kunne fått målsydd, men det koster en del ekstra. Som regel har de ulike merkene også jentestørrelser. Problemet er at variasjonene der er mye større enn til unisex størrelse eller herrestørrelsene. Da blir det problematisk for dykkebutikkene å ta dem inn, for de kan ikke sitte på et stort restlager som bare passer til 1 av 15 damer. Jeg har dykket i både neopren og skalldrakter. Fordelen med neoprendrakter er at materialet er mykt og passformen bedre. Neoprendrakter isolerer godt ved sportsdykking. Dykker man teknisk blir en neoprendrakt for kald pga av luftboblene i materialet som isolerer komprimeres. Da blir drakten kald. En skalldrakt laget av et trilam-materiale isolerer ikke av seg selv, men sammen med underbekledningen man har på seg. Her er det ikke forskjell i drakt materialet på 10 meter eller 80 meter. Drakten isolerer da så godt som underbekledningen du har på deg. I 2013 ville jeg bytte fra neopren til en skalldrakt, og jeg fant meg en fantastisk skalldrakt med rosa kamuflasjemønster. Den var helt perfekt å dykke med etter en 6 dykk i sjøen. Overgang fra neoprendrakt til skalldrakt krevde en tilvenningsperiode. I starten likte jeg ikke den nye superflotte drakten min i det hele tatt. Den var uvant å ha på seg i vannet, luften bevegde seg i drakten på en måte jeg ikke var vant til. Men når jeg først begynte å venne meg til skalldrakten var jeg frelst. Jeg dykket goddrakten til den døde. Problemet med tynne skalldrakter er at man må være litt forsiktig med dem, de tåler ikke mye. Tar man litt hensyn når man skal uti/opp av vannet så holder de lenge.

I dag er jeg ganske heldig som får prøve en del forskjellige drakter. Det har ikke noe å si for komforten eller oppdriften min i vannet hvilken drakt jeg har på meg. Skal jeg dykke grunt eller kjøre lange kurs så liker jeg å bruke en neoprendrakt. Skal jeg ha et teknisk dykk så foretrekker jeg skalldrakten min. Når alt kommer til alt så er det ikke dykkerutstyret som avgjør om du er en god dykker eller ikke, det er hvor mye erfaring du har og hvor god kompetanse du har. Det som er morro er at det nå er mulig å få tak i utstyr med mer farge. Man kan velge å sette sitt personlige preg på utstyret man dykker med. Man kan få slanger i all verdens forskjellige farger, maske og svømmeføtter i den fargen man ønsker. For oss som er interessert i utstyr og nye gadgeter så er det moro å se utviklingen i dykkeindustrien, for alt er ikke lenger svart.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Drevet av WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: