Gassreserver og sportsdykking

all this gear

Hvor mye reserve har du?

Har du reflektert over hvor mye reserve du har om noe skulle gå gale under et dykk?

Mange tenker gjerne at man lærte jo på grunnkurs at man skulle ha de der 50 bar igjen på flasken når man kommer tilbake til overflaten forutsatt at det ikke har oppstått noen hendelser. Kikker man rundt på nettet så finner man også mange som bruker tredjedelsreglen, eller i hvert fall sier de gjør det.

Hvis vi leker litt med tall da og bruker en 15 liter enkelflaske som eksempel og under hvert trinn forenkler beregningene så mye som praktisk mulig. Så sier vi at flasken er kommet ned til 200 bar i det dykkeren er i vannet (200*15=3000L).

Hva bør reservegassen vårt holde til? Hvilken sikkerhet er det vi ønske å oppnå ved å reservere en andel av det totale gassvolumet vi har?

Min mening er at en dykkers reserve under et sportsdykk bør kunne ta to dykkere fra dypeste planlagte dybde til overflaten via eventuelt nødvendig sikkerhetsstopp. Hvis vi tar utgangspunkt i at begge våre fiktive dykkere har et forbruk (sac/rmv) på 20 /min ved vanlig svømming og skaper en fiktiv situasjon på 30meter. Er 50 bar da nok? (2x20l/min= 40l/min *4ata=160l/min@30m) Ved å regne sammen forbruket og absolutt trykk på 30 m kommer vi til at dykkerne bruker 160 l/min eller 10,66 bar pr min av 15 literen, ha i tankene at nå har vi sett bort fra økt pustefrekvens grunnet stressfaktorer utløst av vår fiktive situasjon der en dykker har mistet sin gasstilførsel av ukjente grunner.

Igjen forenkler vi matematikken mest mulig samtidig som vi tilfører noe konservatisme på gassberegningen. Vi tar utgangspunkt i at dykkerne bruker 2 min (40l/min*4ata*2min) 320l/21 bar på å løse logistikk og problemer før oppstigning kan starte og har en oppstigningshastighet på 10 m/min dette betyr at dykkerne bruker 3 minutter fra 30 meter til overflaten, for å holde det enkelt regner vi oppstigningstiden med forbruket dykkerne ville hatt på bunn 30 m (160l/min *3) vi kommer frem til at det vil gå 480 liter gass eller 32 bar fra en 15 liter for å gjennomføre oppstigningen. Forutsatt at gassreserver og forholdene tillater dette ønsker vi at dykkerne skal gjennomføre et sikkerhetsstopp på 5 meter i 3 min (40l/min * 1,5ata = 60l/min @ 5m *3min=180L eller 12bar)

Oppsummering
320 liter til å løse problemer og logistikk på bunn før oppstigning starter
+480 liter gass til selve oppstigningen
+180 liter gass til sikkerhetsstopp
=980 liter totalbehov eller 65,33bar av en 15liter

Anbefalte minimumsreserver basert på dette fiktive scenario ville vært:
15L = 70bar
12L = 85bar
10L = 100bar

Uansett hvilken filosofi du har rundt sikkerheten av reserver, vil jeg anbefale deg å være «en tenkende dykker». Denne lille artikkelen er ikke ment for å revolusjonere sportsdykkingen da det ikke egentlig presenteres noe nytt her. Informasjonen brukt her er ting man lærer på et hvilket som helst grunnkurs for dykking, og i mange tilfeller er det også informasjon som glemmes like fort som den læres dessverre.

Happy Diving
R.P

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Drevet av WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: