Solodykking og sånt

Fra tid til annen dukker det opp spørsmål om å dykke alene. Dette er jo ofte en varm potet å snakke om da det lenge har hvert ansett som tabu. Det begynner å bli noen år siden de første Solodykkerkursene så dagens lys og meningene har i noen tilfeller blitt noe endret. Understreker først som sist at vi anbefaler ikke noen å dykke alene særlig tidlig i dykkekarrieren sin, men anerkjener at det under rette forutsettninger lar seg gjøre. Artikkelen under er ment for å gi et lite innblikk i hva et Self Reliant Diver kurs inneholder og hva som gjerne skal til før man kan melde seg på et slikt kurs.

knektholmen (6 of 20)

Dykking Alene, Er det innafor da?
Det begynner å bli noen år siden SDI Solo Diver og PADI Self Reliant diver kursene kom ut. Mottakelsen denne type kurs fikk da de så dagens lys var som forventet, brenn heksen og fordøm alt som er nytt ukjent og videre opplest og vedtatt at er farlig.
Om det er rett for deg å dykke alene eller ikke, syns jeg ikke skal være skrevet i stein. Personlig syns jeg det skal være et resultat av dykkerens egen risikovurdering og aktuelle kvalifikasjoner dykkeren besetter.

Resten av denne artikkelen bruker jeg til å snakke en del om kurset for dykking alene samtidig som jeg vil gjennomgå litt av minimumkvalifikasjon for opptak til et slikt kurs. For ordens skyld tar jeg utgangspunkt i PADI self reliant diver kurset siden det er kurset jeg har mest erfaring med å kjøre.

En av de første tingene man fokuserer på under et Self Reliant Diver kurs er meningen med «Byddy systemet» og dets bidrag til økt sikkerhet. Kandidater tatt opp til et SRD kurs må ha en god forståelse for hvilke elementer det å ha en meddykker gir for å i det heletatt kunne begynne å planlegge for å kompensere for mangelen av meddykker. Vi er også nødt til å anerkjenne at det er noen ting vi ikke kan erstatte når vi dykker alene, et godt eksempel på dette er en backup hjerne. Dette betyr jo umiddelbart også at en dykker som er alene og mister bevisstheten har svært små sjanser til å overleve.
Et av hovedmålsetningene med er SRD kurs er å utvikle ferdigheter til å selvstendig kunne planlegge og utføre dykk uten buddy når dette er foretrukket eller nødvendig. For alle som har dykket med en ihuga foto eller fangstdykker så vet man at man ofte føler seg veldig ensom. Både foto/fangst dykkeren og deres meddykkere kan ha betydelig fordeler av å besitte trening for å opptre mer selvstendig undervann.

_DSC4306
Et av de andre hovedmålene med kurset er å åpne tankesettet for økt selvstendighet når en situasjon oppstår. Man flytter buddy lenger bak i feilkorrigeringsrekken. Dette medfører en avhengighet av mer utstyr og en generelt bedre og mer ryddig utstyrskonfigurasjon enn man ellers ville forventet av sportsdykkere.
Typiske emner som dekkes i teorien på et SRD kurs er verdien av buddysystemet når det brukes som tiltenkt, filosofien rundt og motivasjonen for å dykke alene, Potensielle risikoer og farer ved solodykking, Verdien av og behovet for redundant utstyr, Dykkeplanlegging og gassplanlegging.

Ved endt teorigjennomgang følger minimum tre praktiske sjødykk der man trener på forskjellige tenkelige scenarioer som tap av primær gasskilde, tap av maske, computer feil, komme seg fri fra tau/garn, BCD feil, stresshåndering , håndtering av kramper og andre miljøpåvirkninger og en del andre nyttige ferdigheter.Man foretar en SAC rate måling på kursets første dykk for å kunne bedre planlegge resterende kursdykk og fremtidige dykk.

Hva skal en ha før man kan melde seg på et SRD kurs da?
Noen av de formelle kravene er at man skal være fylt 18år før kursstart, være sertifisert min PADI Advanced Open Water eller tilsvarende sertifisering fra annen organisasjon. Det skal kunne dokumenteres 100 loggede dykk, personlig pleier jeg å kreve 100 loggede dykk eksternt av kurs. Det forventes at kandidater på et SRD kurs har god oppdriftskontroll og utstyrslogistikk. Dette er med andre ord ikke plassen man kjøper seg nytt utstyr og bruker kurset til å teste det ut.

Utstyret man må ha for et slikt kurs er utover vanlig dykkerutstyr følgende: Redundant pustesystem i form av en pony, stage eller dobbelsett med ISO manifold. To tid og dybdemålere (har du gjort ditt OWD kurs computerbasert trenger du to computere) utover dette trenger du to kutteredskaper der du når minst ett av de med begge hender, SMB og en Spool eller reel med nok line til å nå overflaten fra dypeste planlagte dybde pluss 3m.

Så med alt dette utstyret og formell trening, er det nå greit å dykke alene?
Igjen finnes det ikke ett fasit svar skrevet i stein om det er greit eller ikke greit. Du har på dette tidspunktet mer kompetanse og mer verktøy til å risikovurdere den aktuelle dykkplassen du ønsker å dykke alene. Det du uansett har tjent er at du kan fungere enda bedre som buddy og samtidig løse flere problemer på egenhånd. Du har også et sertifikat fra en internasjonalt anerkjent organisasjon som forteller at du har gjennomgått opplæring og anskaffet deg det som er definert som minimumskompetanse for å planlegge og utføre dykk alene. På det personlige planet syns jeg at man skal prate med sine nærmeste pårørende om risikoen ved solodykking og ha en avtale om meldeplikt hvis/når man bedriver dette.

René

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Drevet av WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: