Waterproof D1x. Ny konge av tørrdrakter?

Det begynner å bli en stund siden Waterproof lanserte den første D1 og de fleste som er interessert i dykkerutstyr har ment noe om den i perioden fra da til nå.

Nå er neste generasjon D1 ute og den heter i dag D1x

d1x_man_fr_half

Jeg fikk min D1x levert på Nemo tidlig i sommer og har gjort ca 40 dykk med den siden da. Jeg var veldig i stuss da jeg bestilte den om det kom til å bli min nye primærdrakt eller om det bare ble enda en kul dyr utstyrsgreie jeg endte opp med å prøve for å så selge videre.

Hva sa ryktet om D1?

Etter hva jeg har fått av tilbakemeldinger fra den utgåtte modellen (med oransje mesh og mansjetter) kan man nesten dra konklusjonen at det var ingen mellomting. De som har den eller har hatt den enten elsker den eller hater den. En av hovedargumentene fra de som ikke likte/hatet den var at drakten oppleves stiv og mobilitetsreduserende. Jeg var selv i kategorien «skeptisk» til D1 lenge og kunne ikke gjøre koblingen hvordan en fancy «nylonmesh» skulle revolusjonere trivselen undervann. ICVD eller Internal Constant Volume Drysuit som den patenterte løsningen het, skulle sørge for et lag med luft mellom drakt og dykker for å på den måten isolere så godt at det ikke lenger skulle være behov for store, klumpete og ikke minst dyre vamser. Resultatet ble veldig delte meninger, og for min egen del fikk jeg aldri muligheten å prøve den gamle modellen da den ikke fanten i størrelse meg før helt mot slutten av hylletiden sin.

Hva er nytt med D1x?

0154626

D1x er laget i et nytt materiale Waterproof kaller for «nylotech», for meg ser det ut som en type «rip-stop» materiale. Mitt inntrykk av drakten fra første øyeblikk er at dette er en drakt som i likhet med forgjengeren tåler bank. Den er ikke laget for å være en lett reisedrakt eller «for å spille tennis» i. Denne er laget for å gjøre de gode dykkene dag inn og dag ut. Med silikon hals og armmansjetter er problemstillinger som en røket mansjett til å ødelegge dykketuren en sagablott. PU ringene i armene støtter (for alle modeller unntatt den største) montering av for eksempel Ultima tørrhanskesystem som en «plug and play» option. Ønsker man å bruke våthansker er «warm wrist» systemet noe man blir spesielt glad i, da det reduserer sterkt vanngjennomstrømning i hanskene og holder deg varmere lenger.. Personlig er dette noe jeg setter pris på at går an å ta av på denne drakten da jeg ikke bruker våthansker.

Den nye halsringen er en vesentlig forbedring til alle drakter som har dette systemet. Jeg har litt erfaring med den gamle Si-Tech ringen fra min Whites Tech Fusion drakt, og disse to kan ikke sammenlignes. Når det står i katalogen at den nye ringen er mykere og mer bevegelig så lyger de ikke. Man kjenner knapt ringen hverken på land eller undervann.Eneste obs obs opplevelse jeg har hatt med denne er at den gule ringen som holder mansjetten på plass løsnet en gang og skapte omfattende lekkasje. Så har du denne på en av dine drakter, kan det være lurt å sjekke den med jevne mellomrom at den ligger på plass slik den skal. Opplever ikke at det har vært noe enormt problem og jeg er blitt mer nøye på å kontrollere mansjetten før ihopp som jeg anser for å være en god ting.

si-tech-quick-neck-halsmanschetten-wechselsystem

Jeg valgte å parkere rebreatheren for det første dykket med D1x litt fordi jeg ønsket å fokusere hovedsaklig på drakten og litt fordi jeg var svært interessert i hvordan det ville være å gjøre krandrills med en så pass massiv drakt. Jeg hadde jo kun hørt skrekkhistorier om dette fra folk som hadde den gamle modellen og skulle endelig få prøve om dette var så slemt som alle mente. Siden det var midt på sommeren og vi for en gang skyld hadde en varm sommer i Bergen, var jeg litt i tvil om hva jeg skulle putte under drakten. Alle som kjenner meg vet jo at jeg er en frysepinn av dimensjoner. Endte opp med å ta på en Fourth Element Xerotherm som eneste plagg og forventet egentlig at jeg kom til å fryse litt, spesielt siden den var så å si dryppende våt av svette før jeg endelig kom meg i vannet. Jeg Opplevde at luften vandret tregere i D1x enn mine andre drakter, alternativt at det var mer av den. Dette resulterte i at jeg gikk i den gamle fellen å ta på 2kg mer enn jeg egentlig trengte. I ettertid har jeg brukt et minutt ekstra i overflaten for å få luft ut av drakten og kunne fint ta av igjen de to ekstra unødvendige kiloene.

Fra første nedstigning måtte jeg bare erkjenne at dette var ikke som andre draker. Man kjenner ikke draktskvis eller luftvandring på samme måte, og dette tar litt tid å bli vant med. Det sagt må jeg si at det er en meget behagelig opplevelse å dykke en D1x. Man får nesten følelsen av å flyte rundt i sin egen lille luftboble. Det å distribuere luften for best mobilitet tok litt sprelling første gang, men vanlige prinsipper for skalldrakter gjelder egentlig i aller høyeste grad ennå. Jeg syns det greieste er å stoppe på rundt 5m hvor man allikevel gjør nedstigningssjekk og boblesjekk. Her tilfører man litt ekstra luft i drakten og strekker seg skikkelig ut i alle praktiske retninger slik at drakt, mesh og underbekledning legger seg ordentlig på plass og ikke ligger og blokkerer mobilitet i bulker. Det å nå kranene de første par gangene viste seg å gå overraskende bra, det er nok mobilitet i drakten til å nå bak. MEN jeg noterer meg det at dette er nok ikke en drakt jeg ville lært å stenge kraner i, man er mer avhengig av en flat trim, rett kroppsposisjon og det å bruke tyngdekraften som hjelp ved å sparke beina litt opp på denne drakten enn hva jeg har opplevd på andre drakter. Primærbruket mitt disse dager er med rebreather der dette problemet ikke er til stede i noe særlig stor grad da flaskene står opp-ned og er lett tilgjengelige.

Hadde 79min i vannet første dykket med denne drakten og opplevde ikke å bli kald. Pr nå har jeg bare en gang opplevd å være for tynt kledd i D1x og da møtte vi et brutalt termoskikte på 72m langt inne i en dyp fjord. Jeg ser frem til å prøve drakten mer ut i løpet av vinteren, foreløpig er dette min Nr1 drakt og jeg har solgt unna noen av de andre jeg har hatt liggende.

Har jeg så noe negativt å si om drakten?
  • Opplever at drakten fanger en del luft og i noen tilfeller må jeg nesten stå rett opp og ned i vannet og stampe med beina for å jobbe luft opp i drakten. Spesielt fra kneet og ned i støvlene syns jeg at det låses mye luft. Det er mulig at mine fysiske dimensjoner har en medvirkende årsak til dette problemet.
  • Jeg er ikke personlig noe fan av Si-Tech sine utventiler da jeg på flere drakter igjennom en årrekke har opplevd de å være svært trege. Dette er et mindre problem og jeg løste det med å bytte den originale utventilen til en høyprofil ventil fra Apeks.
  • Mesh vanskeliggjør til en vis grad ruting av slange for P-valve og varmesystem. Anbefaler deg å sette i en stor malje der du lager hull i mesh for disse for å unngå at den rives.
Modifikasjoner gjort på min drakt?
  • OMS P-valve
  • Viking bajonett tørrhanskesystem
  • Skiftet tauløkker i lommer til bungee
  • Spacer for gjennomføring til varmesystem på innventil
  • Skiftet utventil til Apeks høyprofil.

Alt i alt

Jeg skal være den første til å innrømme at jeg har vært bland «nay sayers» i mange år ang Waterproof D1. Realiteten i dag er at jeg kan ikke la være å like denne drakten, den har mange ting jeg vanligvis ville skutt på, men etter å ha dykket den en periode nå så er det en av de draktene jeg kommer til å huske best.

Alt i alt så anbefaler jeg denne drakten på det varmeste til dykkere som dykker mye, og er på jakt etter en kraftig drakt til hard bruk.

Er den kongen av tørrdrakten? Det tror jeg kommer an på øyet som ser.

René

3a8bdacf733f035beb53a8398bbbfb67-image

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Drevet av WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: