Suunto D5 klokkecomputer

Suunto D5
Rekreativ klokkecomputer

Det nærmer seg første leveranser av den nye dykkeklokken Suunto D5. Klokkecomputere generelt i Norge har vært middels til laber interesse for, men denne kan endre spillereglene.

Computeren er i kjent Suuntostil svært brukervennlig og med sine 3 store knapper er navigering i menyer og betjening av funksjoner lettvint og greit selv undervann med tykke hansker.

Hva får man?

  • Nitrox computer bygget på EON Core software
  • Mulighet for trådløs sender for flasketrykk
  • Programmerbare vibrasjonsalarmer
  • Digitalt kompass
  • Trådløs tilkobling til mobil og laptop for logging og oppdatering
  • USB ladbar (kan lades med vanlig USB billader)
  • Utskiftbare reimer
  • Oppgraderbar software/firmware
  • BT, Fridykkermodus, og Luft/ Nitrox programmer

Vi var så heldig å få en pre-release utgave av D5 i slutten av 2018 og har dykket den en del nå for å teste den og ikke minst for å kunne gi deg et innblikk i hva du kan forvente deg ut av denne computeren.

Undertegnede har tidligere hatt Suunto D9, D9tx og DX samt en del forskjellige klokker fra andre merker, så jeg var ikke mer enn middels entusiastisk da jeg kom på jobb og ble forespurt om jeg kunne teste ut en ny computerklokke.

Ved første øyekast var det en kul klokke, så tidsriktig ut og jeg kjente umiddelbart at jeg satt pris på mulighetene for å skifte reimer raskt og greit.  Nå hører det med til historien at første gang jeg skulle gjøre dette var det litt knotete pga. små fjærbelastede glidepinner, store pølsefingre og en manns motvilje til å se i bruksanvisningen. Tredje gang jeg bytter gikk demontering og montering på under 3 minutter (ja jeg tok tiden).

Jeg fikk tydelige assosiasjoner til en annen dykkeklokke med LED skjerm jeg testet for ca 2år siden akkurat i det jeg slo på klokken. Dette endret seg fort da jeg opplevde menyene og generell navigasjon som lett og intuitivt.

Det er en kjent sak at en del brukere syns det er slitsomt med engelske menyer og begreper. D5 leveres med en ganske stor språkpakke hvor norsk er et av de tilgjengelige menyspråkene. Dette gjør livet litt enklere for de som irriterer seg over den slags.

Erfaringsmessig har jeg opplevd klokkecomputere å komme litt til kort ved nattdykking, så siden jeg hadde den bagasjen og ikke egentlig kunne påstå å være upartisk i denne testen valgte jeg et nattdykk som første dykk med D5 (for de med historisk interesse var dette 23.12 da vi skulle gjøre klart til juletredykket på Nemo). For å være sikker på at den skulle irritere meg litt så ga jeg også D5 primærcomputer plass på høyre arm og degraderte min vanlige computer over på venstre.
Dette bydde ikke på noen problemer i det heletatt, for selv med armen langt inne i et juletre var display synlig nok til å leses av. Den lille D5`en gjorde jo faktisk jobben som primærcomputer i mørke uten at jeg egentlig følte den var vanskelig å se eller begrensende. Man kan på mange måter si at det er noe vanskelig å teste et kompass når man er lommekjent på dykkeplassen, så jeg kan ikke si så mye mer enn at man får en 360graders kompass-sirkel rundt computerbildet og det krever at man ser på den en ekstra gang første gang man bruker det. Utover dette så gjør det nøyaktig hva du vil et kompass skal gjøre hverken mer eller mindre. Med 45graders tilt-kompensering (samme som EON steel og core) tåler kompasset at du ikke holder armen din dønn beint heletiden.

Alt i alt.

Dette er etter min mening en ny takt for Suunto når det kommer til klokkebaserte dykkecomputere og hvis dette er et glimt av fremtiden så syns jeg den ser riktig lys ut.

Er det noe negativt å si om denne?

Hvis man er på jakt etter en klokkecomputer for tekniskdykking eller rebreatherdykking er ikke dette rette computer for deg. Den kjører også på SUUNTO Fused RGM som noen dykkere finner kranglete å ha med å gjøre. Det sagt er dette mer relevant for tekniske dykkere og i forhold til D5 som sportsdykkercomputer så er det eneste negative jeg har å utsette på den, at batteritiden oppleves noe knapp. Dette kan være software relatert og i noen grad forbedres på det endelige produktet. Computeren jeg har på test er en «Salesman eller prerelease utgave»

Har brukt D5 som dykkecomputer og fritidsklokke nå i litt over en måned. I denne tiden har jeg nesten gått inn for å være litt uforsiktig med den for å se (innenfor rimelige grenser) hva den tåler. Foreløpig ser den like fin ut som dagen jeg pakket den ut, jeg kan tenke meg at på grunn av sitt moteriktige utseende med litt kanter rundt karosseriet så er den nok utsatt for å miste farge på utsatte steder. Min favorittreim ble «army green nylon» hva blir din?

Testet av

René Petterson

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Drevet av WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: