Løs Chrome

Løs chrome, fornikkling, eller lignende kommentar med oppfølgningen ventilen er kondemnert eller vitale deler må byttes. Det er jo helt klart ikke det man ønsker å høre, men på en annen side så skal du være svært glad du får denne beskjeden og at servicetekniker er oppdatert og våken nok for denne type feil. Sjekker man wikipedia så ser man at forkromming eller nikkelplating er en teknikk som benyttes ofte på messing for dekorative hensyn, for å gi korrosjonsbeskyttelse, slitestyrke og brukes for å bygge opp deler med manglende klaring for tetteflater.

Messing er et svært anvendelig materiale laget av zink og kobber med utallige bruksområder. Det er både kostnadseffektivt og har gode varmevekslingsegenskaper. Sistnevnte gjør messing til et godt materiale i pusteventiler på våre breddegrader. Etter hvert som vi bruker pusteventilene våre slites overflatene både innvendig og utvendig. Dette sammen med at ventilene blir demontert, o-ringer pirkes av og alt vaskes i syreholdig ultralydsbad, vil over tid gjøre at fornikling/forkromming begynner å slippe fra messingoverflaten. Det er desverre også slik at ikke alle vet at syre bør nøytraliseres etter delene er ferdig behandlet. Spør vi en naturfagslærer får vi beskjed at denne type milde syrer, spesielt når det er snakk om produktrester kan nøytraliseres med såpe. Dette gjør jo prosessen svært enkel for oss. Etter ultralydsvask, spyles alle deler med vann og legges i såpebad en periode. En ekstra fordel er at dette vil i mange tilfeller også løsne oppsamlet fett og rester av gamle smøremidler som ikke allerede er kommet løs via ultralysvaskprosessen.

DISCLAIMER!: Avsnittet under må foreløpig anses for å være en påsatand og sansynlighetsberegning. Vi har sendt forespørsler vdr dette til medisinske miljøer og venter svar!

Etter filteret i flaskekoblingen DIN/Yoke er det ikke flere barrierer for å beskytte dykkeren. Løsner det flak med forkromming innvendig vil disse knuses og vandre med gass-strømmen ned til dykkeren. Disse flakene selv om de blir veldig små etter setet i andretrinnet, har fryktelig skarpe kanter og skulle man få disse ned i luftveien forbi flimmerhårene, er det en reell risiko for at det myke vevet i luftveien kan skades eller bli irritert og infeksjoner kan oppstå. Avhengig av hvilke type kjemikalier som er bruke i forkrommingsprosessen kan dette være svært ugreit for en med nikkel allergi å få partikkler fra nikkelplating i svelget. På bildene under ser du noen typiske eksempler på hvordan det ser ut når forkrommingen slipper innvendig. Vi har naturligvis brukt eksempler der man ser denne type skader godt.   

Tydelige gjennomslag i LP kammer, flak flere steder
Balanseringskammer med løs chrome
Slitt løp fra andretrinn innvendig

Hva skal til for å forlenge levetiden til ventilene mine da?

Faktisk så er en god plass å begynne, noe så enkelt som å lese manualen. Uavhengig av hvilke ventiler du har skal du ha fått med eller fått veiledning om hvor du kan finne brukermanual på et språk du forstår.

I brukermanualen så står det fabrikantens anbefalinger til vedlikehold, hvordan du skal skylle og lagre ventilene for at de skal ha lengst mulig levetid. Det står også anbefalinger for hva du IKKE må gjøre, disse er jo vell så viktig. Mange av brukermanualene fungerer også som servicemanual. Her må du følge litt opp selv og hvis du ønsker å dokumentere godkjent service via manual.

Typiske ting man oppdager når man kikker i en brukermanual.

  • Momentet slanger, koblinger og blendeplugger skal settes med
  • Serviceintervaller for at garanti skal gjelde
  • Posisjon av pustemotstandsregulering under skylling og lagring

Drevet av WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: